O zi tofulicioasă – tofu în rețete pentru mic dejun, prânz și cină

Știați cât de multe lucruri se pot face cu tofu? Eu am dedicat ziua de astăzi să vă pot arăta câteva opțiuni.

Tofu, celebra brânză din soia, preparat 100% vegan, are avantajul de a fi un produs sănătos, nutritiv, adesea în forme bio în comerț, la preț prietenos. Are foarte multe proteine, deci nu trebuie să vă faceți griji despre această parte.

Partea și mai frumoasă este că tofu există în foarte multe variante, de obicei diferența este dată de modalitatea de preparare a produsului și de condimentele utilizate. Eu am folosit pentru rețetele de mai jos 3 variante de tofu – natur, afumat și un produs special afumat & preparat pe grătar. Detalii, mai jos:

Mic dejun: budincă de tofu

Ingrediente rețetă budică de tofu:

  • 190 grame tofu natur de la veganharmony.ro (am ales aceast produs pentru că este mai moale, și merge perfect chiar în loc de silken tofu)
  • 110 grame ciocolată vegană
  • 2 linguri lapte vegetal (eu am folosit de soia)
  • câteva picături de esență de lămâie
  • 50 grame de fructe goji deshidratate (opțional)
  • 100 grame fructe de pădure congelate

Mod de preparare budincă de tofu:

Am topit ciocolata în microunde la intervale de 30 de secunde. Am procesat în tocător tofu cu ciocolata topită, laptele de soia și esența de lămâie. Am amestecat fructele de goji în aluat și am pus în două pahare. Am pus deasupra fructele de pădure și am lăsat în frigider peste noapte. (mă scuzați, s-a aburit paharul)

O mică paranteză despre goji: există o legendă, că într-un sat chinezesc acum 2000 de ani era o fântână, lângă care au crescut tufișe de goji. Când înflorea, umplea apa cu fructe, și cum oamenii din sat au băut apa, și-au longevit viața, toată lumea trăind chiar și la peste 100 de ani. Asta pentru că fructele goji e plin de antioxidanți și vitamina C.

Prânz: dovlecel zucchini rotund umplut cu tofu

Ingrediente dovlecel zucchini rotund umplut cu tofu:

  • 2 x zucchini rotund
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapă galbenă
  • 1/2 minced (tocat) tofu de la K-take it veggie (din Kaufland)
  • chives proaspăt
  • măghiran uscat
  • praf de hribi (de la piața Târgul Cetâții de la un producător local din Târgu Mureș)
  • sare
  • praf de ghimbir (folosesc în loc de piper)

Mod de preparare dovlecel zucchini rotund umplut cu tofu:

Am tăiat pălăria și scos miezul la zucchini și am tocat împreună cu ceapa și morcovul. Am pus în tigaia încălzită (puteți pune și ulei, dacă doriți), după câteva minute am pus și tofu tocat, chives tăiat mărunt și condimentele.

Am umplut zucchini cu aluatul preparat, am pus pălăriile și am copt la cuptor cam 30-40 minute (până am putut înțepa cu o furculiță).

Cina: flatbread de tofu umplut cu tofu

Ingrediente flatbread de tofu umplut cu tofu:

Aluat:

  • 190 grame tofu afumat (K-take it veggie, din Kaufland) ras
  • 210 grame făină integrală
  • 3/4 pahar apă caldă
  • praf de sare

Umplutura:

  • 1 lingură rămasă de la prânz
  • 1/2 minced (tocat) tofu de la K-take it veggie (din Kaufland)
  • usturoi proaspăt (după gust, eu folosesc muuult 😀 )
  • 3 linguri soia dulce
  • mozzarella Violife felii

Opțional la servire:

  • ulei de măsline cu chilli
  • semințe de susan
  • chives tăiat mărunt

Mod de preparare flatbread de tofu umplut cu tofu:

Am frământat ingredientele pentru aluat și am pus deoparte. Mai puneți apă, dacă este prea uscat sau adăugați făină dacă se lipește de degete.

Am încălzit ingredientele pentru umplutură, în afară de mozzarella.

Am format pe mâini biluțe, am întns tot pe mână, am pus două lingurițe din umplutură și 1/2 felie de mozzarella mărunțită tot cu mâna. Am lipit marginile și după aceea am întins cu grijă să nu se desfacă.

Am copt la foc mic în tigaie, cu capacul pus, iar după ce s-a aurit, am întors și am mai copt câteva minute.

Am uns cu puțin ulei cu chilli, am pus chives tâiat mărunt și semințe de susan.  

Poftă bună!

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan și rețete utile vegan plus orice alte informații relevante.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Xénia Marosi – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro