Chiftele de legume vegane K-take it veggie – Vegane Gemuse Ballchen, Kaufland, chifteluțe vegane semipreparate – test Velicios.ro

Există foarte multe tipuri de chiftele vegane / de post / plant based, de la diverse mărci din România și din alte țări europene. Unul dintre produsele semipreparate disponibil în rețeaua de hipermarketuri Kaufland din România este Vegane Gemuse Ballchen – Chiftele de legume vegane K-take it veggie (gramaj 200 g).

Produsul face parte din noua gamă K-take it veggie, înlocuind un produs asemănător existent în trecut în această gamă plant based, marcă proprie Kaufland.

Producător: Bobeldijk Food Group B.V., o companie din Țările de Jos axată pe sustenabilitate și dedicată principiilor plant based.

În țările unde eticheta Nutriscore este utilizată, acest produs are indicativul A, adică maximul posibil în privința calității nutriționale. Notă: considerăm un mare minus pentru România, faptul că țara noastră s-a poziționat împotriva etichetei Nutriscore în UE.

Ce este K-take it veggie

Gama K-take it veggie este o marcă proprie Kaufland (discount hipermarket), existentă în țările unde acest lanț de retail este prezent. Sub marca K-take it veggie, Kaufland propune diverse produse în special vegane, dar și vegetariene. Produsele pot sau nu să aibă menționat producătorul. De obicei, raportul calitate / preț este excelent, așa cum se întâmplă în cazul mărcilor proprii de retailer. Sunt excluse multe costuri în special pe partea de marketing, iar volumele mai mari de vânzări permit magazinului să propună prețuri avantajoase.

Despre Chiftele de legume vegane K-take it veggie – Vegane Gemuse Ballchen

  • tip produs: preparat vegan pe bază de legume, proteine din soia și grâu
  • produsul este preprăjit, decongelat, refrigerat (deci, a fost preparat dintr-un produs congelat, așadar nu este recomandată congelarea ulterioară de către client!)
  • produsul este semipreparat, necesită preparare termică rapidă

Recomandare de preparare Vegane Gemuse Ballchen – K-take it veggie din Kaufland

  • în cuptor, de exemplu la 180 de grade Celsius, funcție vetilație, 10-15 minute (varianta mai sănătoasă, pentru că nu necesită adăugare de ulei)
  • în tigaie, câteva minute (cu sau fără ulei adăugat)

Avantaje Chiftele de legume vegane K-take it veggie – Vegane Gemuse Ballchen

  • preparat Vegan certificat
  • notă Nutriscore A în țările unde acest indicativ este acceptat (deci nota maximă posibilă)
  • gust puternic de legume
  • ingrediente în mare parte naturale (legume proaspete)
  • conținut apreciabil de proteine (10%) și fibre (4,8%)
  • cantitate rezonabilă de sare (1,3%)
  • foarte puține grăsimi!
  • puține calorii – ideal pentru diete
  • poate fi consumat rece sau cald, după ce este preparat
  • produs de o companie axată pe producție plant based (nu poate conține urme de lapte, ouă sau alte proteine animale)

Ingrediente Chiftele de legume vegane K-take it veggie

Conform etichetă, ingredientele sunt: amestec de legume (41%) – morcovi 31%, mazăre 27%, porumb 19%, ceapă 17%, boia de ardei 6% – apă, pesmet (făină din grâu, drojdie, sare), proteină de soia texturată (7%), proteină din grâu (5%), caragenan, metilceluloză, ulei de floarea-soarelui, făină din grâu, sare, condimente (pulbere de ceapă, piper negru, turmeric, pulbere de usturoi, leuștean), acetat de potasiu, acid citric.

Valori nutriționale Chiftele de legume vegane K-take it veggie

Energie: 134 Kcal / 561 Kj / 100 g

Grăsimi: 3,1 g / 100 g

din care acizi grași saturați: 0,4 g / 100 g

Glucide: 14 g / 100 g

din care zaharuri: 2,7 g

Fibre: 4,8 g

Proteine: 10 g

Sare: 1,3 g

Calificativ oferit de Velicios.ro: Foarte bine

Gustul este puternic de legume, influențat de porumb și de condimentele precum turmeric. Nu este genul de produs destinat înlocuirii variantelor din carne, în sensul că gustul de legume predomină, dar în mod plăcut.

Concluzie: produsul este echilibrat, are puține calorii și un conținut mare de fibre plus un conținut acceptabil de proteine. Are un preț atractiv (în jur de 11 lei / pachet de 200 grame) și este disponibil în magazinele Kaufland. Este o alegere bună plant based, de post, vegan – fără cruzime față de animale & produs mai prietenos cu mediul înconjurător.

Recomandare de consum: alături de salate, alături de cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor, în sandvișuri sau lipii (stil shaorma / wrap), cu paste sau piure.

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan comercializate și în România. Scopul este de a informa, aceste mesaje fiind nepublicitare. Articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Testul Velicios.ro se dorește a fi cât mai obiectiv, nu este un mesaj publicitar! Desigur, partea de gust este subiectivă.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro