Vegane Falafel K-take it veggie – noile falafel marcă proprie Kaufland – test Velicios.ro

Falafel este unul dintre produsele cu specific din Orientul Mijlociu, cunoscut în România pentru originea libaneză. Rețeta originală este 100% de origine vegetală, deci falafel este în sine un produs plant based, vegan, indiferent dacă are sau nu această mențiune în mod explicit pe ambalaj. Falafel este disponibil în multe restaurante și fast food-uri, dar și în rețele comerciale, ambalat, refrigerat (deci păstrat la rece, produs proaspăt preparat), fabricat în România sau importat din alte țări.

Chifteluțe falafel în Kaufland: Vegane Falafel K-take it veggie

Kaufland a lansat de curând o nouă variantă a produsului Falafel K-take it veggie, un ambalaj ușor diferit și o rețetă nouă, în urma colaborării cu un producător diferit, din Țările de Jos: Bobeldijk Food Group B.V., o companie axată pe sustenabilitate și dedicată principiilor plant based.

Numele produsului: Vegane Falafel. Gramaj: 200 grame (10 chifteluțe falafel a câte 20 de grame).

În țările unde eticheta Nutriscore este utilizată, acest produs are indicativul A, adică maximul posibil în privința calității nutriționale. Notă: considerăm un mare minus pentru România, faptul că țara noastră s-a poziționat împotriva etichetei Nutriscore în UE.

Ingrediente chifteluțe Vegane Falafel K-take it veggie

Ingrediente Vegane Falafel K-take it veggie: năut rehidratat 50%, dovlecel, ceapă, pesmet (făină de grău, drojdie, sare), ulei de floarea soarelui, pătrunjel, chimen, sare, corector de aciditate (acetat de potasiu, acid citric), coriandru, pudră de usturoi, piper negru.

Ce este K-take it veggie

Gama K-take it veggie este o marcă proprie Kaufland (discount hipermarket), existentă în țările unde acest lanț de retail este prezent. Sub marca K-take it veggie, Kaufland propune diverse produse în special vegane, dar și vegetariene. Produsele pot sau nu să aibă menționat producătorul. De obicei, raportul calitate / preț este excelent, așa cum se întâmplă în cazul mărcilor proprii de retailer. Sunt excluse multe costuri în special pe partea de marketing, iar volumele mai mari de vânzări permit magazinului să propună prețuri avantajoase.

Mod de preparare Vegane Falafel K-take it veggie din Kaufland

Conform indicațiilor de pe ambalaj, se poate pregăti în cuptor (pus pur și simplu la 180 de grade, timp de 12 minute) sau prin prăjire în ulei, la foc mediu. Velicios.ro recomandă prepararea în cuptor, fără a mai adăuga ulei, ci doar prin așezarea chifteluțelor falafel pe hârtie de copt.

Valori nutriționale chifteluțe Vegane Falafel K-take it veggie

Produsul se remarcă prin ingrediente naturale, simple, bine alese, ceea ce se poate observa și în privința valorilor nutriționale.

  • doar 176 Kcal / 100 grame – conținut caloric scăzut pentru un astfel de produs
  • 9,1 g grăsimi / 100 grame, din care doar 0,8 g acizi grași saturați
  • 10 g glucide / 100 grame, din care doar 2,8 g zaharuri
  • 6 g fibre / 100 grame
  • 10 g proteine / 100 grame
  • 1,4 g sare / 100 grame

Calificativ oferit de Velicios.ro: Foarte bine

Concluzie: produsul este echilibrat, are puține calorii și un conținut mare de fibre plus un conținut acceptabil de proteine (deși produsele tip falafel pot sta mult mai bine la acest capitol!). Are un preț atractiv (în jur de 11 lei / pachet de 200 grame) și este disponibil în magazinele Kaufland. Este o alegere bună plant based, de post, vegan – fără cruzime față de animale & produs mai prietenos cu mediul înconjurător.

Recomandare de consum: alături de salate, alături de cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor, în sandvișuri sau lipii (stil shaorma / wrap).

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan comercializate și în România. Scopul este de a informa, aceste mesaje fiind nepublicitare. Articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Testul Velicios.ro se dorește a fi cât mai obiectiv, nu este un mesaj publicitar! Desigur, partea de gust este subiectivă.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro