Turism sustenabil – vacanțe & călătorii cu grijă față de mediul înconjurător

Dornici de a avea cel mai ridicat grad de confort, provocăm adesea daune majore mediului înconjurător, în viața de zi cu zi. Fie că sunteți sau nu adepți ai unui stil de viață vegan (cunoscut pentru impactul pozitiv în societate), puteți acționa pentru a diminua impactul negativ asupra naturii, inclusiv atunci când călătoriți. Turismul sustenabil a ajuns în ultima perioadă un subiect tot mai important pe piața ospitalității, astfel că multe hoteluri – atât independent, cât și parte a unor lanțuri hoteliere prestigioase – fac eforturi pentru a-și face operațiunile cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

O vacanță sustenabilă – turism responsabil

Există multe elemente pe care le putem avea în vedere pentru a călători în mod responsabil. Iată, pe scurt, câteva dintre acestea:

  • alegerea mijloacelor de transport în comun (în special cele electrice: tren, metrou, tramvai, troleibuz, autobuz electric) sau, dacă nu este posibil, a unor automobile electrice (personale sau închiriate)
  • pe cât posibil, călătoria alături de alte persoane – carpooling (partajare de mașină) – eventual folosirea unor platforme internaționale precum BlaBlaCar
  • alegerea unor unități de cazare eco-friendly (se pot găsi online topuri, recomandări, informații despre astfel de hoteluri, pensiuni și alte spații de cazare)
  • în cazul alegerii opțiunilor de masă în sistem all-inclusive, mic dejun bufet suedez sau orice alte astfel de variante fără limite de cantitate (de altfel pozitive, căci există șanse de a opta conform preferințelor personale), se va evita orice formă de risipă (pui în farfurie exact cât mănânci, poți adăuga alimente de mai multe ori)
  • la unitatea de cazare, consumi resursele în mod responsabil, chiar dacă sunt incluse în preț (curent electric, apă, gaz) – nu lași luminile și aparatele pornite inutil, nu setezi temperatura la un nivel prea mare, nu consumi apă mai mult decât este nevoie
  • prosoapele pe care le primești la hotel le poți folosi mai multe zile, fără a solicita schimbarea (multe unități de cazare au un sistem simplu: prosoapele lăsate pe jos de către oaspeți se înlocuiesc, iar cele agățate nu se înlocuiesc) – ne referim desigur la cazarea în aceeași cameră pentru mai multe nopți, sejururi de cel puțin 2 nopți
  • mai ales dacă alegi să călătorești în zone rurale sau în natură, trebuie să excluzi aruncarea de gunoi în spații necorespunzătoare și desigur să te gândești la fiecare acțiune, să eviți ca impactul călătoriei tale să fie unul negativ pentru mediul înconjurător, pentru animale / plante și chiar comunitățile umane din acele zone
  • alege produse preparate local, care nu au necesitat transport pe distanțe lungi
  • alege produse eco-friendly, la a căror realizare nu s-a acționat prin poluare semnificativă
  • evită să cumperi suveniruri comerciale de tip Kitsch, adesea made in China… (dacă nu călătorești în China, firește 🙂 )
  • alege alimente și produse plant based, vegane, pentru a evita cruzimea față de animale și impactul mai redus asupra mediului înconjurător (animalele exploatate au nevoie de resurse masive de hrană și apă, înainte de a fi sacrificate)

Turismul responsabil / sustenabil, ecoturismul și turismul regenerativ reprezintă practici axate pe conservare și sustenabilitate în activitățile turistice. Scopul esențial al acestor atitudini moderne: minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător (și eventual asupra societății și economiei locale, în plan secundar).

Ecoturism – în România și în lume

Ecoturismul este nișă a turismului în zonele naturale care ar trebui să rezoneze perfect cu un comportament responsabil al operatorilor de turism și al turiștilor. Călătorii vor observa și aprecia natura, dar și tradițiile sociale și culturale locale, fără a interveni în niciun fel.

Ecoturismul sprijină zonele naturale prin generarea de beneficii economice pentru comunitățile locale și ajută chiar la conservarea mediului înconjurător – în teorie, desigur, căci în practică detaliile contează enorm și adesea nu sunt respectate, partea economică având din păcate prioritate în unele situații…

Și în România există zone cu statut de destinație ecoturistică: Zărneşti-Piatra Craiului (Braşov), Colinele Transilvaniei (Braşov), Ţinutul Zimbrului-Parcul Natural Vânători (Neamţ), Eco Maramureş (Mara – Cosău – Creasta Cocoşului – Maramureş), Ţara Dornelor (Suceava), Retezat – Ţara Haţegului (Hunedoara), Mureş şi Sibiu, Băile Tuşnad şi zona Harghita.

Bine de știut despre turism

Turismul este un sector economic esențial în foarte multe state de pe glob. La nivel internațional, se estimează o contribuție de aproximativ 5% la PIB-ul mondial. De asemenea, circa 1 din 12 locuri de muncă este generat de sectorul turismului. Această ramură economică este de mare importanță inclusiv în statele mai puțin dezvoltate, fiind o sursă esențială de venituri.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 8% din emisiile globale de dioxid de carbon, o valoare estimată care diferă în funcție de zonă și de perioadă. Toate detaliile contează – de la transport (mai ales zborurile cu avionul – cea mai poluantă formă de transport) până la aer condiționat, consumerism exagerat (inclusiv suveniruri), necesitate schimbare așternuturi și alte consumabile.

Dacă unele zone fac totul posibil pentru a atrage turiști, altele sunt copleșite de valurile de turiști străini, cu impact negativ asupra localnicilor și mediului înconjurător, încercând să limiteze numărul de vizitatori – celebre sunt cazurile Veneția și Barcelona!

Turismul lent – slow tourism

Turismul lent este o alegere turistică alternativă în contrast cu turismul de masă, la modă începând cu ultimele decenii. Turismul lent face parte din familia turismului durabil, diferit de turismul de masă și subliniind o mai mare conștientizare personală a turistului, notează Wikipedia.

Ce înseamnă turism lent? Șederi mai lungi într-o singură zonă, deplasări mai scurte, conexiuni cu localnicii, cultura, gastronomia (restaurante locale, hrană direct de la agricultori) și chiar muzica specifice unei anumite zone.

Turismul sustenabil – o necesitate pentru protejarea mediului înconjurător

Zboruri cu emisii scăzute de carbon, mașini electrice, trotinete electrice și alte forme de transport mai puțin poluante – iată noile realități. Se mai pot face eforturi de către industria transporturilor, lucrurile sunt abia într-o formă incipientă, departe de potențialul real. Turiștii sunt cei care pot pune presiune pe operatorii din turism, arătând că le pasă de mediul înconjurător și doresc astfel de opțiuni.

Ca parte a programelor de responsabilitate socială, companiile din turism acționează în acest sens. Spre exemplu, companiile de zboruri optimizează avioanele pentru a consuma mai puține resurse, iar hotelurile aleg consumabile eco-friendly și implementează programe de diminuare a risipei de resurse în general.

Turismul sustenabil este o formă de turism care are în vedere impactul economic, social și de mediu, atât în prezent, cât și pentru generațiile viitoare. Definiția oferită de Organizația Mondială a Turismului subliniază importanța abordării nevoilor vizitatorilor, industriei turismului, mediului și comunităților gazdă. Cu alte cuvinte, turismul sustenabil asigură dezvoltarea turismului și a tuturor formelor sale în ansamblu, astfel încât să răspundă nevoilor turiștilor și regiunilor gazdă prezente, precum și a tuturor stakeholderilor din activitatea turistică, protejând și sporind oportunitățile pentru viitor„, notează publicația Observator Turistic.

Turismul sustenabil, conform OMT, are trei aspecte principale. În primul rând, este necesar să se utilizeze în mod responsabil resursele de mediu pentru a susține dezvoltarea turismului și a conserva procesele ecologice esențiale, contribuind astfel la protejarea patrimoniului natural și a biodiversității. În al doilea rând, turismul sustenabil trebuie să respecte autenticitatea socio-culturală a comunităților gazdă. Acest lucru implică păstrarea vie a moștenirii culturale și a valorilor tradiționale, promovând înțelegerea și toleranța interculturală. În al treilea rând, este esențial să se asigure operațiuni economice viabile pe termen lung, care să ofere beneficii socio-economice echitabile pentru toți cei implicați. Aceasta include furnizarea de oportunități de angajare stabile, generarea de venituri și furnizarea de servicii sociale pentru comunitățile gazdă, contribuind la reducerea sărăciei. În cele din urmă, acesta se referă la găsirea unui echilibru între dezvoltarea turismului și nevoile comunității gazdă și ale mediului„, se mai arată în sursa citată.

Merită subliniat și termenul de turism durabil, care subliniază importanța creării de impacturi durabile și asigurarea sustenabilității pe termen lung a activităților turistice. Ne referim la practici responsabile, eficiența resurselor, reducerea deșeurilor, implicarea comunității și distribuirea economică echitabilă. Se poate merge mai departe, spre regenerarea și îmbunătățirea mediilor naturale și culturale, sprijinirea comunităților locale și generarea de beneficii pe termen lung, restabilirea ecosistemelor, protejarea patrimoniului cultural și promovarea rezilienței sociale și economice.

Hoteluri și pensiuni eco-friendly

Online există topuri ale unităților de cazare eco-friendly, pe TripAdvisor și în alte surse de specialitate. Conform portalului internațional de turism, hoteluri eco-friendly în România ar fi InterContinental Athénée Palace Bucharest, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Radisson Blu Hotel Bucharest, Epoque Hotel Relais & Chateaux, Kronwell Brasov Hotel, Hotel Christina, Peakture Hotel, Novotel Bucarest City Centre, Mercure Bucharest City Center, Park Inn by Radisson Bucharest Hotel & Residence, Crowne Plaza Bucharest, Sheraton Bucharest Hotel – pe primele 12 poziții.

Criteriile de clasificare sunt însă relative, așadar nu este clar care hoteluri acționează cu adevărat în plan eco-friendly. Mai sustenabile pot fi unele hoteluri și pensiuni din localități mai mici, însă, iată, cele ce aparțin unor mari lanțuri turistice sunt mai vizibile pe partea de practici de responsabilitate socială corporativă.

Ce înseamnă unitate de cazare eco-friendly? Cei de la Green Report prezintă de exemplu hotelul Six Senses, Con Dao, Vietnam, unde materialele folosite la construcție provin din surse sustenabile; structura construcției facilitează circulația aerului, astfel încât aerul condiționat să fie folosit cât mai puțin; angajații sunt interesați de responsabilitatea socială și reducerea amprentei de carbon. La Hotel Tierra Patagonia, Torres del Paine, Chile, pereții din lemn ajută la menținerea unei temperaturi confortabile în interior; iluminatul este unul care consumă puțină energie electrică, iar mobila este confecționată de meșteșugari locali. Așadar, materialele și sistemele de management sunt factori esențiali pentru clasificarea eco-friendly.

Un eco hotel, un hotel ecologic sau un hotel verde, este un hotel sau cazare durabil din punct de vedere ecologic care a adus îmbunătățiri importante de mediu structurii sale pentru a minimiza impactul asupra mediului natural, spune Wikipedia.

Stilul sustenabil de viață, promovat de comunitatea Velicios.ro

Urmăriți Velicios.ro inclusiv pe Facebook și Instagram, pentru știri, informații, analize, recomandări, date utile despre stilul de viață responsabil, sustenabil, cu focus pe alegeri plant based / vegane.

A acționa sustenabil nu necesită neapărat sacrificii, lumea modernă ne oferă mijloace prin care putem să ne bucurăm la maximum de viață, în armonie cu natura, respectând natura și animalele, viața în ansamblul său!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro