Beneficiile ceaiului matcha și cum poți integra matcha în dieta ta zilnică

Matcha, ceai verde pudră sau pudra de ceai verde, este o specialitate de ceai cu foarte multe proprietăți benefice pentru corpul uman. Există voci care susțin chiar că invidiata longevitate a japonezilor este strâns legată de consumul de matcha și de beneficiile ei pentru sănătate.

Matcha, ceai verde pudră sau pudra de ceai verde, este o specialitate de ceai cu foarte multe proprietăți benefice pentru corpul uman. Există voci care susțin chiar că invidiata longevitate a japonezilor este strâns legată de consumul de matcha și de beneficiile ei pentru sănătate.

Beneficiile ceaiului matcha

Pentru a vorbi despre beneficiile ceaiului matcha, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra unora dintre compușii prezenți în ceaiul verde în general și în concentrație mult mai mare în matcha. Unul dintre acești compuși este l-teanina, un aminoacid care de câțiva ani a devenit focusul a nenumărate studii. L-teanina reprezintă aproximativ 50% din cantitatea totală de aminoacizi din matcha, fapt ce explică efectul calmant pe care consumul acestei specialități de ceai verde îl are asupra psihicului uman. Nenumărate studii au demonstrat că L-teanina are efecte pozitive și asupra funcțiilor cognitive și îmbunătățește atenția și capacitatea de concentrare.

Un alt compus din matcha care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit este EGCG. Prin consumul de matcha ingerăm de 137 de ori mai mult EGCG decât atunci când bem ceai verde chinezesc sau orice alt tip de ceai verde de calitate superioară, inclusiv Ichibancha.

Pe lângă efectele sale asupra psihicului, EGCG are și proprietăți anticancerigene. Acțiunea anti-cancerigenă a acestei catechine poate fi atribuită proprietăților sale antioxidante care suprimă procesele inflamatoare ce contribuie la transformarea, hiperproliferarea și inițierea carcinogenezei.

S-a demonstrat că prin consumul de matcha, bogat în compuși bioactivi ce acționează asupra proceselor inflamatorii din organism, evoluția hepatitei este încetinită și că matcha are proprietăți cardioprotectoare și contribuie la întărirea vaselor sangvine.

În prezent, dincolo de studiile diverșilor compuși bioactivi din matcha (quercetină, vitamina C, cafeină, EGCG, L-teanină, fluor) Matcha și efectele sale asupra corpului uman continuă să fie studiate în legătură cu nenumărate boli ca afecțiunile cavității bucale sau bolile ficatului dar și în legătură cu mecanismele din spatele procesului de îmbătrânire, sensibilitatea la insulină, stresul oxidativ, etc.

Cum poți consuma matcha

În mod tradițional, pudra de ceai verde este folosită pentru a prepara ceai, ceaiul matcha fiind celebrat și consumat în Japonia de câteva sute de ani în cadrul ceremoniei japoneze a ceaiului. Pentru a prepara în mod corect un ceai matcha tradițional, veți avea nevoie de: matcha, apă și ustensile specifice pe care le puteți găsi pe site-ul matchabar.ro.

O a doua modalitate în care puteți integra matcha în dieta voastră zilnică este binecunoscutul matcha latte. Pe site-ul menționat anterior, în secțiunea blog, veți găsi rețeta și instrucțiunile de preparare ale unui matcha latte clasic. În articolul de față, noi vă propunem un altfel de matcha latte și anume Pumpkin Matcha Latte, o rețetă ușor de urmat după cum veți vedea în cele ce urmează.

Ingrediente Pumpkin Matcha Latte

– 100 ml de lapte vegetal (de ovăz, soia, migdale sau alte tipuri, în funcție de preferință)

– 50 de g de dovleac copt ⁣

– 1 linguriță de sirop de curmale ⁣

– scorțișoară cât vă place⁣

– 2 g de pudră de matcha

Mod de preparare

  1. Puneți într-un aeroccino dovleacul copt, laptele, siropul de curmale și scorțișoara⁣⁣
  2. Pregătiți un ceai Matcha cu toți pașii corecți, așa cum merită orice Matcha japonez de calitate
  1. Puneți în pahar amestecul de dovleac, adăugați gheață și apoi ceaiul Matcha deja preparat. ⁣

În sfârșit, o metodă mai puțin cunoscută la noi de a consuma matcha este în preparate culinare. În acest scop este bine să folosiți un matcha de grad culinar, în locul unui matcha tradițional sau ceremonial. Pe blogul celor de la Matchabar o să găsiți și câteva rețete apetisante de preparate cu matcha, rețete pe care vă recomandăm să le încercați și voi.

În final, vă recomandăm să consumați Matcha japonez. În Japonia, matcha este produsă de aproape 900 de ani, pe când China a reînceput producerea de matcha abia în urmă cu 10-15 ani. În plus, doar în Japonia există tehnica Kabusecha (acoperirea plantațiilor de ceai cu trei săptămâni înainte de recoltare), ceea ce duce la un ceai net superior și mult mai bogat în nutrienți, antioxidanți și beneficii. Asigurați-vă că matcha pe care o achiziționați provine din culturi organice, fără pesticide care să anuleze toate beneficiile sale pentru sănătate.