Risi e bisi – rețetă vegană de orez cu mazăre, de inspirație italiană

Risi e Bisi înseamnă pur și simplu orez și mazăre în dialect venețian. Este un fel de mâncare principal tipic bucătăriei venețiane, des întâlnit în nordul Italiei, dar provenit în special din zona orașelor Veneția și Vicenza. Această rețetă italiană de orez și mazăre poate fi desigur vegană, de post, plant based, extrem de simplu.

Când eram copilă, bunica ne pregătea mâncărică pe care a numit-o ”rizi bizi”. Eu credeam că era doar joc de cuvinte, dar am aflat de curând despre rețeta Risi e Bisi, o rețetă italiană autentică. Am pregătit o mixtură a trecutului cu prezentul și a ieșit ceva splendid.

Ingrediente Risi e bisi – rețetă vegană de orez cu mazăre

• O ceapă medie tăiată mărunt
• 6-7 căței de usturoi
• O cană orez pentru risotto
• 2 căni mazăre congelată
• mix de verdețuri
• parmezan vegan (Vemondo, din Lidl)
• sosul sriracha (opțional)
• sare, ghimbir, piper

Am călit ceapa în puțină apă. Am adăgat și usturoiul și am mai călit câteva minute. Am folosit sriracha și jumătate de pahar de apă și am pus peste ceapă, pentru un gust mai picant (se poate înlocui cu orice sos picant, dacă preferați o astfel de aromă).

Am adăgat orezul, apoi mazărea și încă o cană mare de apă. Am fiert la foc mic timp de 20-25 minute, amestecând din când în când (nu prea des). Am adăugat sarele și piperul, mix de verdețuri, apoi am mai fiert câteva minute. La final, am ras parmezan vegan – folosit din Lidl (se găsește ocazional), dar există și alte variante, de exemplu în dm.

Poftă bună!

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan și rețete utile vegan plus orice alte informații relevante.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Xénia Marosi – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro