Pizza cu margini umplute, cu pepperoni și mozzarella vegane preparate în casă – altfel de rețetă de pizza vegană

Când vrei să prepari pizza acasă, cel mai simplu este să cumperi topping-uri din comerț, dincolo de legumele pe care le folosești ca atare. Însă poți avea totul și mai natural, și mai proaspăt, dacă alegi această rețetă în care mozzarella vegană și pepperoni vegan sunt preparate în casă!

Cine s-a gândit că veganii nu mai pot avea parte de pizza gustoasă, a greșit cu siguranță. Am folosit ingrediente des întâlnite pe pizza. Prima oară am pregătit mozzarella vegană inspirată de la rețeta unui bun amic, Alberto, și sunt tare recunoscătoare. Ideea pornește de la Miyoko’s cheese, care este renumit în trăinătate pentru brânzeturi vegane, inventând inclusiv o mozzarella lichidă, care se întărește în timp ce e copt.

Cum am preparat mozzarella vegană

70 grame de caju se lasă la înmuiat 20 de minute în apă fierbinte.

Apoi se pun în blender cu 180 ml apă, 15 ml ulei de măsline, 5 ml de zeamă de lămâie, 1 gram de usturoi granulat, 14 grame de amidon de tapioca, 5 grame de fulgi de drojdie.

Eu am mai adăugat 1 gram de pudră de ciuperci. Se mixează un minut, până se omogenizează (rezultă un aluat gros, ca la clătite).

Cum am preparat blatul de pizza vegană

Pentru blat am amestecat 1 cană de apă caldă, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță sare și 1 plic de drojdie uscată. Am lăsat vreo 5 minute, până a făcut bule.

Într-un castron mare, am amestecat 2 căni făină integrală și 1 cană făină albă plus o linguriță de condiment italian de la Bona Planta. Am făcut o gaură la mijloc și am turnat amestecul cu drojdie. Am frământat câteva minute, până nu se mai lipea de mâna mea.

Cum am preparat pepperoni vegan

Am pus deoparte și între timp am preparat și pepperoni. Am amestecat cu o lingură din silicon 1/2 pahar de suc de roșii, 3 linguri sos de soia cu 3 linguri drojdie inactivă, 1 linguriță fenicul, 1 linguriță usturoi pudră, 1 linguriță ceapă pudră, 1 lingură boia afumată, 1 linguriță chilli, 1 linguriță pudră de sfeclă (pentru culoare), 1 praf de sare, apoi am adăgat 1 și 1/2 cană gluten și am frământat doar până s-au amestecat ingredientele. Am învelit în hârtie de copt și apoi din aluminiu și am pus la abur 40 minute.

Pregătirea pizza – etapa finală a rețetei

Am întins blatul cu mâna, am turnat o parte din mozzarella pe margini, și am acoperit cu marginea blatului. În mijloc am pus sos de roșii sicilian (din Lidl, dar merge orice sos de roșii doriți), am pus felii de pepperoni, ceapă, ardei și am turnat restul de mozzarella în diverse zone, ca niște pete.

Am copt în cuptor la 200 grade până blatul a devenit maroniu. Am adăugat ceapă verde tăiată mărunt pentru extra culoare.

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan și rețete utile vegan plus orice alte informații relevante.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Xénia Marosi – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro