Primul potluck vegan în Târgu Mureș și o rețetă de chifteluțe cu soia

De curând am organizat primul potluck din Târgu Mureș! Am mai avut o tentativă în urmă cu câteva luni, când am întrebat pe grupul de Facebook Vegan în Mureș dacă vor să participe orice persoane din zonă. Din păcate, nu s-a arătat prea mult interes. La încurajarea unui amic din Cluj, am decis totuși să organizăm evenimentul lunar, cu speranța că o să fim cât mai mulți participanți cu timpul.

Ce înseamnă potluck?

Un potluck este o mică (sau mare) adunare, unde fiecare aduce un fel de mâncare. Totul se împarte între participanți, fiecare mănâncă ceea ce dorește. Scopul nu este doar alimentar, ci mai ales de socializare.

Ne-am adunat doar patru persoane la primul potluck vegan în Târgu Mureș anunțat pe rețele sociale, dar am împărtășit momente frumoase cu veselie. Am avut și o cățelusă cu noi, o chihuahua salvată, care a adunat oamenii în jurul nostru. Multe persoane sunt vegane pentru animale, deci este potrivite perfectă!

Am profitat de ocazie, punând două întrebări simple, dar care lucrează ca o sămânță plantată în gând, care apoi poate înflori. Și aceste două întrebări simple le puteți și voi adresa, când aveți ocazia:

  1. Iubești toate animalele?
  2. Le mănânci?

Întrebări cu impact mare emoțional. Am fost bucuroasă să aflu că mulți tineri deja consideră să adopte o dietă vegană pentru un viitor mai bun.

De data aceasta, eu am făcut niște chifteluțe cu soia, împărtășesc și cu voi rețeta.

Rețetă chifteluțe cu soia – ingrediente:

• 100 g soia felii
• 2 cartofi mici fierți
• 4 linguri de pesmet
• 1/2 cană de nuci tăiate mărunt
• 2 linguri drojdie inactivă


• 1 linguriță ciuperci cu cimbrișor (Bona Planta)
• 1 linguriță pudră de ceapă și usturoi (Bona Planta)
• 1 lingură cremă de tocăniță (din comerț)
• 1 înlocuitor de ouă (1 lingură semințe de in măcinat cu 3 linguri de apă, lăsat câteva minute să se hidrateze)

Mod de preparare rețetă chifteluțe vegane din soia

Am fiert feliile de soia în două căni de apă și condiment Vito Reform Charme (puteți opta pentru orice tip de „vegeta”, condimente / legume uscate).

Am strecurat și după ce s-a răcit puțin, am sfărâmat cu mâna.

Am ras cartofii mărunt (dacă aveți cartofi proaspăt fierți, folosiți răzătoarea mai mare).

Am adăugat nucile tăiate mărunt.

Am adăgat restul ingredientelor și am amestecat tot. Am format biluțe cu mâini umezite.

Am pus pe hârtie de copt și am stropit cu ulei. Am copt la cuptor la 180 grade Celsius, 20 de minute, întors la jumătatea timpului.

Poftă bună!

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan și rețete utile vegan plus orice alte informații relevante.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Xénia Marosi – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro