Velemea, produs vegan Hochland – specialitate cu cocos și migdale, alternativă plant based la brânză telemea – test Velicios.ro

Probabil cel mai consumat tip de brânză în România, telemeaua, este disponibilă și în variantă plant based, de post / vegan. Există mai multe mărci de white cheese (brânză albă), românești și internaționale. Una dintre cele mai noi variante este cea de la Hochland – Velemea. Iată că un grup internațional de top în domeniul brânzeturilor, cu prezență și în țara noastră, lansează un produs special dedicat pieței din România – semn că există cerere tot mai mare pentru astfel de produse plant based, vegane.

Portalul web vegan / plant based Velicios.ro prezintă în acest articol produsul Velemea 150 g. Produsul a fost inclusiv testat de Velicios.ro.

Evident, consumul de produse plant based pe plan național este maxim în perioada de post religios, dar produsul pare să fie disponibil la raft în mod permanent. De apreciat este și faptul că pe ambalaj nu apare mențiunea „de post”, ci logo-ul Vegan de la The Vegan Society. Este așadar un produs adresat în mod special veganilor, celor interesați de sustenabilitate, de alimente realizate fără cruzime generată de exploatarea industrială a animalelor în agricultură.

Velemea de la Hochland – 150 grame

Ambalajul Hochland Velemea este foarte asemănător cu cel al produselor de tip telemea din lapte de la aceeași marcă. Deși Hochland realizează unele produse și în România, produsul Velemea – telemea vegană – este importat din Germania. Producător: E.V.A. GmbH. – compania care produsce și alimentele vegane sub marca Simply V (importate și distribuite în România chiar de Hochland România SRL).

Velemea – specialitate cu ulei de cocos și făină de migdale

„Specialitate vegană, versatilă, cu o textură cremoasă și un gust delicios, Hochland Velemea este ideală pentru cât mai multe mese savuroase”, spun cei de la Hochland pe website-ul oficial.

Informații nutriționale – Conținut la 100g produs:
Valoare energetică: 957 kj/ 222 kcal
Grăsimi 20,0 g
-din care acizi grași saturați 17,0 g
Glucide 5,3 g
-din care zaharuri 0,9 g
Proteine 5,3 g
Sare 2,6 g

Ingrediente Velemea: apă, 19% ulei de cocos, 9% făină de migdale parțial degresată, sare, agent gelatinizant: caragenan, acidifiant: acid lactic, corector de aciditate: lactat de calciu, antioxidant: ascorbat de sodiu, aromă natură.

Velemea de la Hochland – testată de Velicios.ro

Produsul Velemea din gama Hochland, alternativă vegană la brânza telemea, arată în mod asemănător cu produsul care a inspirat-o. Textura este ușor diferită, gustul și mirosul induc o asemănare destul de mare cu brânza convențională din lapte, cu proteine animale. Există desigur diferențe, produsul Velemea Hochland nu este tocmai o copie fidelă pentru telemea, însă apreciem că gustul și textura înlocuiesc bine telemeaua / brânza pentru vegani și pentru oricine dorește să consume plant based, din orice motive (religioase – post, de sănătate sau din dorința de a nu sprijini cruzimea față de animale, prin exploatarea acestora în industrie).

Din punct de vedere nutițional, comparând Velemea Hochland cu telemeaua de la aceeași marcă, putem spune:

  • produsul vegan are mai puține calorii (cu aprox. 20%)
  • produsul vegan are destul de multe proteine pentru un produs plant based pe bază de ulei de cocos (5,3% proteine), însă de aproape 3 ori mai puțin față de telemeaua din lapte de vacă
  • produsul vegan este aproape la fel de sărat ca cel din lapte
  • produsul vegan are mai puține grăsimi, dar ușor mai mulți acizi grași saturați
  • produsul vegan are mai multe glucide, dar la fel de multe zaharuri

În concluzie, la partea de nutriție, produsul Velemea Hochland este de apreciat pentru un produs plant based (față de alte brânzeturi plant based de pe piață cu aprox zero proteine!), însă nu impresionează deloc la partea de sănătate. Este avantajos doar prin prisma înlocuirii produsului convențional (deci fără cruzime). Poate fi o alegere potrivită pentru consum ocazional, pentru partea gust / poftă și pentru a recrea anumite preparate culinare, fără compromis la partea de cruzime față de animale, fără proteine animale, fără lactoză.

Avantaje Velemea Hochland:

  • conținut destul de mare de proteine pentru un produs white cheese plant based (dar de 4 ori mai mic decât al unui produs tip tofu, din soia, mult mai sănătos, de altfel)
  • gust foarte bun, asemnătăr cu cel al brânzei telemea
  • foarte realist în sandvișuri / tartine, pe cartofii prăjiți, în salate de vară sau chiar în alte preparate culinare
  • preț prietenos pentru un produs plant based și disponibilitate în mari rețele naționale de retail (în jur de 10 lei în magazine precum Kaufland sau Mega Image, dar și în alte supermarketuri / hipermarketuri, preț chiar mai redus în oferte promoționale periodice)

Dezavantaje Velemea Hochland:

  • prea puține proteine pentru un produs vegan echilibrat nutrițional
  • destul de multe grăsimi / acizi grați saturați
  • preț încă peste produsele clasice de tip telemea

Considerăm că existența Velemea de la Hochland pe piața românească merită apreciată, iată că Hochland se alătură trendului vegan, sustenabil, responsabil (deja o făcuse din anii trecuți, prin importul produselor Simply V din Germania). Velemea poate fi o alegere inspirată în mod ocazional pentru vegani, persoane care țin post, flexitarieni dornici de a renunța cât mai des la produse de origine animală. Cu siguranță, produsul poate fi îmbunătățit în timp, ca rețetă și chiar ca politică de preț, pentru a încuraja un stil de viață sustenabil.

Calificativ oferit de Velicios.ro: Bine.

Verdictul nostru pentru Velemea Hochland: un produs delicios (sau velicios!), care merită încercat.

Pont: este excelent în salată, alături de roșii, castraveți și ardei, cu ulei de măsline! De asemenea, se asociază perfect cu cartofii prăjiți.

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan comercializate și în România. Scopul este de a informa, aceste mesaje fiind nepublicitare. Articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Testul Velicios.ro se dorește a fi cât mai obiectiv, nu este un mesaj publicitar! Desigur, partea de gust este subiectivă.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro