Pulled Jackfruit Bowl – rețetă vegană simplu de realizat, în care fructul Jackfruit este vedetă în farfurie

Ai trecut vreodată pe lângă rafturi în săptămâna asiatică la Lidl și ai văzut conserva aceasta verde Vitasia Thai Style Jackfruit in brine? Poate ai luat de pe raft și ai citit Jackfruit, dar ai pus înapoi, pentru că nu știai ce este.. Așa am pățit și eu la început 😄

Ei bine, jackfruit este un fruct tropical, poate fi găsit în diferite părți ale Indiei, în Thailanda, Malaezia, Nepal, Sri Lanka și Brazilia. Este, de asemenea, fructul național al Bangladeshului. Cum are textură similară cu carnea de pui sau porc, este adesea folosit ca un înlocuitor.

Jackfruit – cel mai mare fruct de pom

Foarte valoros din punct de vedere nutrițional, jackfruitul se poate consuma atât copt, cât și crud. Este cunoscut și drept „carnea vegetală”, tocmai pentru că oferă atât de multe beneficii. Impresionează și prin dimensiune – poate ajunge până la 35 de kg! Face parte din familia plantelor Moraceae, care include smochine și dude, mult mai cunoscute în țara noastră.

Fructul este dulce, integrat adesea în deserturi. Jackfruitul verde conservat, cu textură asemănătoare cărnii și gust mai discret, poate fi vedetă în farfurie în multe rețete plant based, sănătoase și nutritive.

În România, acest fruct Jackfruit se găsește mai rar în formă proaspătă, mai degrabă putând fi cumpărat în formă conservate.

Beneficii ale consumului de Jackfruit

• Ajută sănătatea inimii cu conținutul de fibre și potasiu
• Reduce inflamația, crește imunitatea și sprijină sănătatea pielii cu conținutul ridicat de vitamina C
• Ajută în tratarea insomniei, grație conținutului de magneziu
• Ajută sănătatea oaselor cu conținutul de calciu, a cărui absorbție este ajutat de magneziu și vitamina C
• Poate fi conumat și de către persoane cu diabet, deoarece zahărul din jackfruit se absorbe lent în sânge
• Ajută vederea cu conținutul de vitamina A.

Dacă ți-am făcut poftă, ai aici și o metodă de pregătire:

Cum să prepari Jackfruit din conservă

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este conserva-jackfruit-lidl-538x1024.jpg

• 1 conservă jackfruit
• ¼ cană sos de soia
• ¼ cană suc de ananas (eu nu am avut, am folosit suc de la compot de prune)
• 1 linguriță boia afumată
• praf de sare
• praf de piper / ghimbir

Strecurăm jackfruitul din conservă, punem într-o tigaie împreună cu celelalte ingrediente și călim timp de 7 minute sau până bucățile devin maronii și se sfărâmă ușor într-o textură asemănătoare cu cea a cărnii de porc trase la tigaie.

Se poate folosi ca atare în sandwich sau shaorma, însă eu am pregătit un bol plin de bunătăți – vegane, desigur.

Voi cum ați consumat Jackfruit până acum?

Ingrediente Pulled Jackfruit Bowl

  • preparatul de Jackfruit din conservă
  • legume tăiate fâșii (eu am folosit morcovi, ridichi, ceapă verde, bambus rămas dintr-un borcănel deja început, dar puteți folosi ce aveți prin casă, ex. Varză, ceapă, ardei, salată etc.)
  • orez fiert

Am pregătit legumele la abur și orezul l-am fiert cu niște dovleac uscat și condiment Vito (amestec de sare și legume uscate, verdeață și alte ingrediente naturale vegane), varianta Reform (conține mai puțină sare decât cea clasică). Am pus împreună ingredientele și am mai pus un pic de hrean ras (îmi place picant) și baby spanac (să fie și ceva verde proaspăt). Poftă bună 😊

Xénia Marosi – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro