Veganuary, o provocare anuală care prinde tot mai mult contur, încurajează oamenii să descopere și să adopte stilul de viață vegan, sustenabil, pe bază de plante, cel puțin în prima lună a anului (după ce, în decembrie, cele mai multe persoane fac exces de obicei de alimente pe bază de proteină animală). În România, probabil cel mai puternic exponent al trendului, până acum, este lanțul de retail dm.
dm drogerie markt este una din cele mai puternice rețele de retail, specializate în domeniul frumusețe, bebe și copii, nutriție, produse pentru îngrijirea casei, foto și animale oferind clienților săi o gamă largă de produse și mărci în aceste segmente. Primele drogherii dm au fost deschise în Germania în anul 1973.
În spatele Veganuarie („vegan” și „ianuarie”) se află o comunitate mondială care ia luna ianuarie ca pe o oportunitate în fiecare an de a mânca în mod conștient vegan timp de o lună și de a gândi în afara cutiei. Aici veți găsi informații valoroase, precum și un plan săptămânal practic de tipărit cu o mulțime de idei de rețete delicioase și produsele corespunzătoare, spun cei de la dm. Despre Veganuary se pot găsi multe informații utile online.
Pe website-ul dm există chiar idei de rețele vegane
„Contrar multor preconcepții, o dietă vegană nu trebuie să fie plictisitoare. Planul nostru săptămânal vegan arată cât de variată și delicioasă poate fi o dietă bazată exclusiv pe plante. Lăsați-vă inspirați de rețete delicioase pe care le puteți prepara cu ușurință cu produse din magazinul nostru online. Începeți ziua cu o budincă de griș cu fructe calde și nuci sau cu un shake vegan pentru micul dejun. Savurați la prânz paste vegane cu linte cu conținut scăzut de carbohidrați cu cremă de kohlrabi sau o salată Pad Thai. Seara, vă așteaptă paste vegane cu un mix de antipasti sau un burger oriental cu o chiftea vegană. Descoperiți gustări delicioase, cum ar fi negrese vegane cu afine. Găsește-ți noul plan de masă preferat și începe Veganuarie cu plăcere!”.
La capitolul proteine vegane, pe lângă pulberile proteice vegane, dm oferă și batoane proteice pe bază de plante, muesli proteic, smoothie-uri și pâine proteică . Sursele naturale de proteine vegane, cum ar fi lintea, quinoa, soia, nucile și semințele, pot sprijini, de asemenea, o dietă echilibrată. Se pot cumpăra de asemenea alternative la carne precum tofu, tempeh și seitan plus alte alternative la carne realizate din proteine vegetale. Produsele de profil devin tot mai ingenioase, însă cu accent pe a fi cât mai naturale.
Băuturi delicioase pe bază de plante, la dm
„Băuturile pe bază de plante sunt o alternativă ideală la lapte și sunt ideale pentru vegani și alergici, deoarece nu conțin ingrediente de origine animală, lactoză și proteine din lapte. Datorită selecției mari de arome diferite, inclusiv băuturi din soia, migdale, ovăz și orez, oricine este sigur că va găsi alternativa perfectă pentru el. Băuturile pe bază de plante sunt versatile și pot fi folosite pentru gătit, în muesli sau cafea. Băuturile barista din soia și ovăz, de exemplu, sunt deosebit de potrivite pentru spumare, iar laptele de cocos este ideal pentru curry-urile delicioase”, mai spun cei de la dm. De curând, Velicios.ro chiar a prezentat un produs foarte apreciat – lapte de ovăz concentrat.
Creme tartinabile vegane – multe variante bio
Selecția de creme tartinabile vegane de la dm este tot mai diversificată. Astfel de produse sunt ideale pentru micul dejun, dar nu numai. Cel mai interesant este că gustul cremelor tartinabile este foarte bun, ba chiar variat, în funcție de variantele alese. În plus, cele mai multe astfel de produse au certificare bio – ingrediente din agricultură ecologică, rezultând un plus evident pentru sănătate.
Ciocolată vegană și alte dulciuri vegane
„Datorită selecției mari de ciocolată vegană de la dm, chiar și cei care au o poftă de dulce bazată pe plante nu trebuie să rateze tentația dulce. De la clasice precum ciocolata cu alune și ciocolata vegană cu lapte până la varietăți mai neobișnuite precum ciocolata cu bucăți de biscuiți, magazinul online dm are tot ce-ți dorește inima, fără nicio pierdere de aromă sau produse animale”. Se pot alege diverse dulciuri vegane, dincolo de ciocolata vegană. Spre exemplu, bile cu nougat, baton de cocos, merișoare confiate sau biscuți cu cremă.
Dieta vegană și impactul asupra mediului
Cei de la dm pun accent de Veganuarie și pe o altă chestiune de interes: legătura dintre veganism și protecția mediului înconjurător. După cum este evident, creșterea convențională a animalelor nu este doar controversată din motive etice, ci este și foarte intensivă din punct de vedere energetic și asociată cu emisii ridicate de CO₂. Amprenta de carbon a unei persoane poate fi redusă cu până la 73% dacă aceasta nu consumă produse animale, subliniază dm.
„Acuzația des auzită că „veganii dăunează climei la fel de mult ca și consumatorii de carne prin consumul de soia” poate fi respinsă în acest punct. Deși planta de soia este cultivată pe scară largă pe terenuri anterior împădurite, în special în America de Sud, acest lucru nu îi face pe vegani poluatori. Doar 10-20% din recolta mondială de soia ajunge sub formă de produse destinate consumului uman – majoritatea ajunge în jgheaburile pentru hrana animalelor!”.
Așadar, cei de la dm merită apreciați pentru impactul lor pro vegan. De altfel, cele mai multe produse de acest gen sunt în gama permanentă dm, disponibilă pe toată durata anului. Încă se mai pot face pași importanți, există produse care mai pot fi „veganizate”, iar oferta dm de produse vegane disponibile și în România sperăm să crească de la an la an și în România!