Rețetă Halva zebrată – preparat vegan natural, cu multe proteine și fibre, fără unt și zahăr

Halvaua este unul dintre cele mai cunoscute deserturi, o specialitate de cofetărie originară din India, Iran și Asia Centrală, populară inclusiv în zona balcanică si mediteraneană. În România, este o gustare dulce cu o lungă tradiție, consumat mai ales în perioadele de post.

Halvaua este bogată în nutrienti și poate reprezenta o sursă de energie, deoarece semințele de susan și cele de floarea soarelui contin grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Potrivit datelor din surse online din domeniul sănătății, prin conținutul bogat de vitamine și minerale, halvaua poate să aibă efecte pozitive asupra presiunii arteriale prin stabilizarea valorilor, dar și în ceea ce privește creșterea energiei la nivelul organismului, scăderea stresului la nivel fizic și mental.

O rețetă de halva este în mod normal vegană, de post, cu ingrediente simple, ușor de preparat. Iată mai jos o rețetă modernă de halva, perfectă pentru preparat în casă, diferită de cea din comerț, preparată industrial. Aveți posibilitatea de a alege astfel ingrediente naturale, simple, curate, poate chiar bio. Ba chiar să evitați zahărul, folosind alt îndulcitor, de exemplu sirop de agave sau de arțar.

În plus, urmând pașii de mai jos, poate rezulta un preparat care arată foarte bine, nu doar are gust bun – deci impresionează din toate punctele de vedere.

Rețetă Halva zebrată – ingrediente

  • 300 grame miez rumenit de floarea soarelui
  • 90 grame semințe de susan alb rumenite
  • 90 grame semințe de susan negru rumenite
  • sare
  • sirop de agave

Rețetă Halva zebrată – mod de preparare

  • se macină în blender semințele de floarea soarelui separat de cele de susan (daca se amestecă, nu se vor măcina uniform)
  • într-un bol, se amestecă 150 grame de semințe măcinate de floarea soarelui, cele de susan alb, un praf de sare și 3 linguri de sirop de agave
  • în alt bol, se procedează identic cu restul de semințe de floarea soarelui și cu cele de susan negru
  • folosindu-se o formă cilindrica și una cubică, se adaugă succesiv compoziția din cele doua boluri, alternând culorile și presând foarte bine
  • se scoate halvaua din forme și se lasă 2 ore la frigider înainte de a fi consumată

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan și rețete utile vegan plus orice alte informații relevante.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Radu Chermăneanu – colaborator în comunitatea vegan Velicios.ro