Paste cu „ton” vegan Unfised PlanTuna – rețetă simplă, rapidă, nutritivă și gustoasă

Dacă sunteți în căutare de o rețetă paste cu ton vegan / de post, trebuie să știți că există variante care păstrează gustul acestui preparat, dar respectă și principiile de viață vegane. Astfel, dincolo de partea de sănătate, este vorba despre protejarea mediului înconjurător, lupta cu pescuitul excesiv. Peștele rămâne în apă, dar gustul excelent va fi în farfurie!

Paste cu ton vegetal – rețetă simplă pentru post, vegani, vegetarieni și flexitarieni

Fie că țineți post din motive religioase, fie că sunteți flexitarian (doriți să mâncați cât mai puține produse de origine animală), fie că sunteți deja vegan sau măcar vegetarian, probabil doriți să vă bucurați de gustul plăcut al pastelor cu ton. Există rețete de paste cu ton vegan online create de la zero, dar noi vom prezenta o variantă practică, la îndemână, folosind inclusiv o conservă din comerț – plant based, cu totul revoluționar, un produs fabricat de o companie românească, ajuns să fie important în multe țări din Europa, inclusiv în Germania.

Rețetă simplă de paste cu „ton” vegan Unfised PlanTuna

Ingredientele se pot găsi în aproape orice hipermarket din România. Noi le-am cumpărat din Kaufland, dar găsiți și în Carrefour sau Auchan. Aveți nevoie de paste (de preferat integrale, penne, spaghete, fusilli sau farfalle), ceapă, usturoi, ulei de măsline, o cutie de preparat vegetal alternativă la ton Unfised PlanTuna, o cutie cu suc de roșii / roții pasate și condimente – de preferat piper negru sau roșu, boia iute și boia dulce, cimbru, oregano și busuioc. Puteți adăuga chiar și mărar sau pătrunjel – toate uscate. Desigur, condimentele se adaugă după preferința proprie.

Ingrediente paste cu ton vegetal – rețetă vegană (pentru 2 porții)

  • o ceapă mică / medie
  • 200 g paste integrale (după preferință)
  • 20 ml ulei de măsline extravirgin (opțional, dacă nu aveți un ulei sănătos, recomandăm să nu folosiți deloc!)
  • 500 g suc de roșii / roșii pasate (o cutie din comerț)
  • o conservă Unfished PlanTuna Alternativă vegetală la ton 150 g
  • condimente după gust (piper, boia, oregano, busuioc, cimbru…)

Cum să prepari rețeta vegană de paste cu ton vegetal

Pastele le poți fierbe după indicația de pe etichetă. Folosește paste integrale, sunt mult mai sănătoase, mai bogate în nutrienți – proteine și fibre! Stomacul și creierul îți vor mulțumi 🙂 Dacă alegi paste integrale, NU mai este nevoie să pui în apa în care fierb sare sau ulei, nu se vor lipi dacă le gătești corect!

Separat, într-o oală mică, pregătește sosul. Pune ceapa tăiată cât mai mărunt, acoperită cu apă. Nu este nevoie de ulei în această etapă, gătește mai sănătos, fără să prăjești ceapa în ulei. Pur și simplu, așteaptă ca aceasta să fiarbă, să își schimbe culoarea și aspectul, să fie gătită, iar apa să fie în mare parte evaporată. Acum este momentul să adaugi celelalte ingrediente: tonul vegetan din conservă, sosul de roșii / roșiile pasate și condimentele. Nu adăuga încă uleiul! Amestecă bine și mai lasă 1-2 minute la foc mic, amestecând în continuare.

La final, poți amesteca pastele fierbe, scurse, cu sosul, sau le poți pune în farfurie cum dorești. Abia în ultimul moment adaugă ulei de măsline extravirgin în farfurie – gustul va fi mai amplu, iar mâncarea mult mai sănătoasă, fără să prepari termic acest ulei! Vei avea astfel inclusiv Omega 3 și Omega 6 din ulei de măsline, pe care le regăseai în tonul pescuit, dar fără toate celelalte dezavantaje.

Noi am folosit Unfished Alternativă vegetală la ton cu ierburi mediteraneene 150g. Există și variante cu ulei de măsline, cu lămâie sau cu maioneză vegetală. Se pot folosi oricare dintre acestea. Prețul variază în intervalul 10 – 15 lei la cel mai mulți retaileri, online și offline. Ingrediente Unfished Alternativă vegetală la ton cu ierburi mediteraneene 150g: Texturat proteic din soia 55% (apa, proteină din soia, gluten din grâu, sare, ulei vegetal din soia, arome naturale), apă, ulei vegetal de rapiță, ulei vegetal din semințe de in, arome, condimente și legume deshidratate (în proporție variabilă: pătrunjel, roșii, usturoi, piper), ierburi mediteraneene 0,7% (rozmarin, busuioc, oregano), amidon, suc concentrat de lamâie, antioxidant: extract bogat în tocoferol. Poate conține urme de: muștar, țelină, susan și fructe cu coajă lemnoasă. Atenție, produsul folosit de noi a fost dintr-un lot mai vechi, între timp conservele sunt disponibile pe piață într-un ambalaj modernizat.

O porție de astfel de preparat nu costă mult și are un conținut echilibrat de calorii – aproximativ 650 Kcal / porție.

Daca doriti ca preparatul sa arate mai bine decat al nostru, puteti folosi mai putin suc de rosii si eventual sa adaugati si alte legume 🙂

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegane comercializate și în România. Scopul este de a informa, aceste mesaje fiind nepublicitare. Articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro