Caju crud – ce beneficii pentru sănătate are consumul de nuci caju

Unul dintre alimentele esențiale în dieta vegană este caju – aceste nuci / alune cu atât de multe beneficii pentru sănătate. În plus caju-ul este extrem de ușor de folosit pentru realizarea a numeroase preparate – de la sosuri și brânză, la fel de fel de dulciuri și nu numai. Pe bază de caju au apărut tot mai multe alimente revoluționare pentru vegani și pentru toți cei ce doresc un stil de viață mai sănătos. Despre caju există date că ar scădea riscul de accident vascular cerebral și că ar ajuta ochii, oasele, pielea, memoria.

Caju, rudă cu fisticul și… mango!

Caju este un copac din familia Anacardiaceae, originar din Brazilia, membru al aceleiași familii din care face parte fisticul și fructul mango. Fructele acestuia sunt comestibile și se numesc alune caju, alune acaju sau nuci caju.

Iată 8 beneficii principale ale consumului de caju:

Nutrienți valoroși prezenți în caju

Caju este plin de proteine, grăsimi sănătoase precum acizi grași mono- și polinesaturați, vitamine (E, K și din complexul B) și minerale esențiale (magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan și fier).

Caju pentru protecția inimii

Grăsimile sănătoase din caju ajută la scăderea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”), reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Caju pentru susținerea sănătății oaselor

Magneziul și fosforul din caju sunt cruciale pentru oase și dinți sănătoși. Cuprul ajută la formarea colagenului și a țesutului conjunctiv.

Caju pentru îmbunătățirea funcției creierului

Caju oferă acizi grași esențiali, vitamine și minerale care sprijină funcționarea corectă a creierului și pot preveni declinul cognitiv.

Antioxidanți puternici în caju

Cu vitamina E și seleniu, caju protejează celulele de stresul oxidativ și de daunele cauzate de radicalii liberi.

Digestie sănătoasă prin consum de caju

Fibrele din caju susțin sănătatea tractului digestiv, ajutând la menținerea unui tranzit intestinal regulat și prevenind constipația.

Caju și reglarea zahărului din sânge

Caju contribuie la menținerea unui nivel stabil de zahăr în sânge datorită fibrelor și magneziului, care sunt implicate în metabolismul glucidelor.

Caju pentru ajutor în controlul greutății

Chiar dacă sunt bogate în calorii, nucile caju pot fi parte a unei diete echilibrate, deoarece oferă sațietate și reduc pofta de mâncare, ajutând la gestionarea greutății.

Caju crud sau caju prăjit și sărat?

Atenție, consumul de caju în varianta crudă, natur, aduce beneficii reale asupra sănătății, în timp ce varianta de caju prăjit și sărat este mai degrabă un snack tip fast food, cu beneficii mult mai scăzute pentru sănătate și chiar cu riscuri asociate în cazul consumului în cantități mari.

Caju prăjit și sărat nu mai are nutrienții esențiali și aduce un aport ridicat de sodiu și grăsimi nesănătoase. Așadar, căutați în magazine caju crud / natur, fără sare și neprăjit. Îl puteți consuma – cu moderație oricum, căci are multe calorii – la orice masă din zi, în diverse asocieri și rețete, precum și simplu, ca gustare.

Nu uitați, astfel de produse au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro