Pastele integrale – avantaje clare pentru sănătate, față de pastele albe obișnuite

Prezente în tot mai multe variante și pe rafturile magazinelor din România – de la hipermarketuri și supermarketuri, la magazine online – pastele integrale câștigă popularitate și în țara noastră. Acestea sunt, de altfel, recomandate în spațiul public, în mass-media, de către cei mai mulți nutriționiști și specialiști în sănătate publică.

Pastele integrale nu sunt cu mult mai scumpe decât cele obișnuite (paste albe, clasice), uneori chiar pot avea costuri comparabile sau mai mici, în campanii promoționale. Sunt mai închise la culoare, ușor de recunoscut la raft. Există în România multe tipuri de paste integrale bio, de obicei vegane, de post. Spre exemplu, Kaufland are în gamă inclusiv paste integrale marcă proprie – K Classic și K Bio.

Pastele integrale oferă o serie de avantaje în comparație cu cele obişnuite. Iată câteva dintre beneficiile pastelor integrale:

Conținut nutritiv superior al pastelor integrale:

Pastele integrale sunt făcute din făină integrală, care conține toate părțile grăuntelui: tărâța, germenele și endospermul. Acest lucru păstrează o gamă mai largă de nutrienți, inclusiv vitaminele B, fierul, magneziul și zincul.

Mai multe fibre în cazul pastelor integrale:

Pastele integrale sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, ajutând la prevenirea constipației și la menținerea sănătății colonului. De asemenea, contribuie la o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul greutății.

Indice glicemic mai scăzut al pastelor integrale:

Datorită conținutului mai mare de fibre, pastele integrale au un indice glicemic mai scăzut decât pastele albe. Acest lucru înseamnă că ele provoacă o creștere mai lentă și mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic pentru controlul glicemiei, în special pentru persoanele cu diabet zaharat sau cu risc de a dezvolta diabet.

Pastele integrale pot susține sănătatea cardiovasculară:

Fibrele din pastele integrale pot contribui la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Consumând alimente bogate în fibre, precum pastele integrale, se poate reduce riscul de boli de inimă.

Senzație de sațietate mai lungă oferită de pastele integrale:

Datorită conținutului mai mare de fibre și proteine, pastele integrale pot oferi o senzație de sațietate mai lungă comparativ cu pastele obișnuite. Acest lucru poate ajuta la reducerea consumului de alimente între mese și, implicit, la gestionarea greutății corporale.

Paste integrale – sursă bună de antioxidanți:

Făina integrală conține antioxidanți, precum fitonutrienți și vitamina E, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și pot reduce inflamațiile din organism.

Pastele integrale susțin funcția digestivă:

Consumul regulat de paste integrale și alte alimente bogate în fibre contribuie la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la prevenirea problemelor digestive.

Așadar, pastele integrale oferă multiple avantaje pentru sănătate în comparație cu pastele obișnuite, datorită conținutului lor mai ridicat de nutrienți și fibre. Se pot folosi în orice rețete, exact ca pastele normale. Nu au deloc un gust rău, din contră, pot deveni preferate. Cei care consumă paste integrale vor avea tendința de a le considera ulterior pe cele albe mai puțin gustoase.

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan comercializate și în România, rețete și o mulțime de date utile. Scopul este de a informa – articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Nu uitați, astfel de produse și rețete au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

surse foto: kaufland.ro și pixabay.com.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram, vă așteptăm în comunitatea Velicios.ro !

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro