Paste cu pesto verde vegan & snițel sau nuggets plant based – rețetă simplă, rapidă, nutritivă

Pastele sunt pe placul tuturor, simplu de utilizat în bucătărie în o mulțime de rețete minunate, inclusiv de post (vegane). Pesto este un ingredient tot mai apreciat și în România, iar mai nou există variante vegane – fără brânzeturi de origine animală, doar pe bază de plante, dar fără compromis în ceea ce privește gustul și partea nutrițională!

Iată mai jos o rețetă simplă și rapidă pentru Paste cu pesto verde, 100% vegană, extrem de gustoasă și care impresionează și la partea nutrițională – suficiente proteine și fibre, conținut redus de grăsimi „rele”. Velicios.ro pune accentul pe gust – chiar dacă alegem variante vegane (fără cruzime față de animale și mult mai sustenabile, pentru protejarea naturii), facem zero sacrificiu asupra gustului!

Despre rețeta Paste cu pesto verde vegan & snițel sau nuggets plant based

Această rețetă de Paste cu pesto vegan & snițel sau nuggets plant based este potrivită ca fel principal pentru o cină sau un prânz, dar poate fi perfectă și pentru brunch, pentru mese tip bufet, ca salată de însoțire pentru alte preparate, pentru potluck vegan, pentru momente în care ai invitați și dorești diversitate pe masă.

Ingrediente Paste cu pesto verde vegan & snițel sau nuggets plant based

Ingrediente pentru 2 porții mari (fel principal):

  • o salată verde de dimensiune medie (sau amestecuri de salate ori salată iceberg)
  • 300 grame castraveți
  • 200 grame paste integrale (penne, fusilli sau orice alte paste care pot fi amestecate ușor, deci nu spaghete)
  • un borcan pesto verde vegan 190 grame (se poate folosi și jumătate de borcan, dacă doriți un gust de pesto mai subtil și mai puține calorii)
  • o bucată de șnițel vegan (90-100 grame) sau nuggets vegane (aprox. 100 grame)
  • 20 ml ulei de măsline extravirgin (sau mai mult, după gust)
  • piper & busuioc, câteva grame din fiecare

De ce să alegeți paste integrale și NU din făină albă

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este castraveti-1024x914.jpg

Pastele integrale sunt realizate din făină integrală, care conține toate părțile comestibile ale bobului de grâu, inclusiv tărâțele. Acest lucru înseamnă că au un conținut mai mare de fibre în comparație cu pastele din făină albă. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și ajută la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge.

Spre deosebire de pastele obișnuite, pastele integrale conțin mult mai mulți nutrienți – nu doar conținut mare de proteine, ci și fibre! Mai ales dacă aveți un stil de viață vegan, este ideal să alegeți orice paste integrale din comerț. Pastele integrale sunt o opțiune mai sănătoasă în comparație cu pastele clasice, din făină albă!

Pastele integrale au un indice glicemic mai scăzut decât pastele din făină albă. Acest lucru înseamnă că digestia lor este mai lentă și nivelurile de zahăr din sânge cresc mai puțin rapid după ce sunt consumate. Acest lucru poate fi util pentru persoanele cu diabet sau care încearcă să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Făina integrală conține o cantitate mai mare de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, fierul și magneziul, în comparație cu făina albă, care este adesea lipsită de acești nutrienți din cauza procesului de rafinare.

Datorită conținutului lor ridicat de fibre, pastele integrale pot ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate contribui la controlul poftei de mâncare și la gestionarea greutății.

Cum se prepară rețeta de Paste cu pesto verde vegan & snițel sau nuggets plant based

  1. fierbeți pastele exact așa cum este menționat pe ambalaj (socotiți minutele exact din momentul în care puneți pastele la fiert, în apa care deja fierbe)
  2. dacă folosiți nuggets sau snițel vegan semipreparate din comerț (refrigerate sau congelate), puneți la cuptor, pe hârtie de copt, lăsând produsul până la gradul de rumenire preferat (eventual mai crocant) – nu mai adăugați ulei, nimic altceva!
  3. într-un castron / bol mare, puneți salata mărunțită de mână + castraveți decojiți și tăiați în bucăți mici (dacă pregătiți din timp, lăsați castronul cu salată și castraveți în frigider, să se răcească)
  4. într-un alt bol mai mic, puneți pastele (scurse imediat ce sunt gata)
  5. peste pestele din bolul mai mic, adăugați pesto, cu lingurița, treptat, amestecând de fiecare dată cu pastele
  6. în bolul cu paste și pesto, adăugați piper & busuioc și amestecați bine
  7. în bolul mare cu salată și castraveți, adăugați conținutul bolului mic (pastele cu pesto și condimente)
  8. peste tot conținutul, adăugați ulei de măsline și amestecați bine
  9. adăugați și nuggets / șnițel vegan (tăiat în bucăți cât mai mici) și amestecați bine
  10. bolul mare se pune la frigider pentru măcar 45 de minute (ideal 1-2 ore), pentru că produsul dezvoltă un gust mai bun când este rece, dar se poate consuma și imediat, cald

Sugestii de ingrediente – ce am folosit în această rețetă prezentată pe Velicios.ro

Puteți modifica și adapta rețeta, eventual puteți adăuga fulgi de drojdie inactivă.

Noi am folosit paste marcă proprie Kaufland (integrale, desigur – există multe variante, inclusiv Bio), șnițel vegan Vemondo (în Lidl, disponibil permanent în gamă, la produse congelate) și pesto verde basil vegan Vemondo (tot din Lidl, marcă proprie, dar disponibil doar ocazional).

Pentru pesto verde, puteți alege Pesto K-take it Veggie, introdus de curând de Kaufland în magazine, disponibil (teoretic) permanent.

Câte calorii are rețeta / persoană

Dacă urmați exact rețeta de mai sus, dacă împărțiți preparatul de mai sus la 2 porții, va rezulta un total de circa 850 – 900 Kcal / porție. Ne referim astfel la un fel principal de mâncare. Dacă prepararul va fi împărțit de mai multe persoane, la o masă tip bufet, evident numărul de calorii va fi mai mic / persoană. Dacă doriți oricum un conținut caloric mai scăzut, puteți pune doar jumătate de borcan de pesto verde / basil și mai puțin ulei de măsline (sau chiar deloc). Gustul ideal este însă în varianta prezentată, considerăm noi.

Concluzii rețetă Paste cu pesto verde vegan & snițel sau nuggets plant based

Este un preparat pe care îl puteți include în meniul regulat, cel mai probabil vă va încânta. Nu este deloc junk food, ci poate valida cerințele în materie de mâncare sănătoasă – elemente subiective, fiecare decide pentru sine ce înseamnă sau nu alimente sănătoase. Vorbim totuși de o mâncare rapidă, potrivită a fi consumată ocazional, pentru persoane cu un stil de viață activ, fără foarte mult timp de gătit. Desigur, mult mai sănătos este să pregătești totul de la zero, exclusiv cu ingrediente naturale la care ai acces, însă este mult mai dificil să recreezi șnițel / nuggets în acest fel – nu imposibil, firește. Puteți așadar să înlocuiți unele ingrediente cu altele și mai naturale, dacă le puteți realiza.

Context: Portalul web Velicios.ro, un proiect web independent dedicat românilor interesați de stilul de viață vegan, alegeri sustenabile, protecția mediului înconjurător în ansamblu și inclusiv a animalelor, prezintă produse vegan comercializate și în România, rețete și o mulțime de date utile. Scopul este de a informa – articolele cuprind informații obiective și note de subiectivitate din partea autorilor – vegani, desigur.

Nu uitați, astfel de produse și rețete au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în raport cu cele care conțin produse de origine animală. Dincolo de orice discuții legate de sănătate, este cert că aceste produse sunt o alegere bună pentru a evita cruzimea împotriva animalelor, exploatarea acestora în industria alimentară convențională…. Puteți alege alimente fără cruzime, fără compromis la partea de gust – pur și simplu velicios!

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram, vă așteptăm în comunitatea Velicios.ro !

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro