Vegan, vegetarian, raw vegan și alte variante – care sunt diferențele acestor regimuri alimentare / stiluri de viață

Dacă în trecut persoanele care nu consumau alimente de origine animală erau considerate vegetarieni, iar cei care acceptau doar ouă și lapte (pe lângă fructe și legume) în dieta lor erau lacto-vegetarieni sau ovo-lacto-vegetarieni, lucrurile s-au schimbat în ceea ce privește denumirea alegerilor alimentare.

Care este diferența principală dintre vegan și vegetarian?

Pe scurt, a fi vegan înseamnă să excluzi orice aliment de origine animală, orice proteine animale. Motivele? Unii o fac exclusiv pentru sănătate, dar cele mai multe persoane din motive etice – vor să pună punct cruzimii față de animalele exploatate pentru hrana oamenilor.

Vegan – alegeri alimentare și mai mult decât atât

De asemenea, veganismul înseamnă și diminuarea poluării, căci creșterea animalelor de fermă afectează puternic mediul înconjurător. Conform datelor publice estimate, este nevoie de suprafețe de teren agricol de 8 ori mai mari pentru a hrăni același număr de oameni cu proteine animale, versus proteine vegetale (produse plant based, nu doar plante).

A fi vegan pentru animale înseamnă nu doar să te rezumi la dietă fără carne, lapte și ouă, ci să alegi de exemplu îmbrăcămine și încălțăminte fără piele sau blană de animale, să folosești cosmetice și produse de igienă care nu au fost testate pe animale, să optezi mereu pentru variante sustenabile, evitând risipa și poluarea naturii.

Dacă ești vegan, nu consumi carne de orice fel, nici pește sau alte derivate. Produse de origine animală se folosesc inclusiv în dulciuri, de exemplu cele mai multe jeleuri conțin gelatină de porc! În schimb, în prezent, mulți producători au introdus variante vegane, marcate în acest fel.

Pentru cei care cunosc postul din plan religios, se poate spune că, în general vegan = de post.

Ce înseamnă să fii vegetarian

Vegetarianismul este un regim alimentar care exclude consumul de carne și pește, dar acceptă consumul de produse lactate (lapte, brânză și iaurt) și ouă.

Există de asemenea:

  • lacto-vegetarianism – se exclud carnea și ouăle, dar se permite consumul de produse lactate
  • ovo-vegetarianism – se exclud carnea și produse lactate, dar se permite consumul de ouă
  • pescaterianism – se exclude carnea, dar se acceptă peștele și „fructele de mare”

A fi lacto-ovo-vegetarian înseamnă a fi vegetarian, primul termen nu prea se mai folosește decât pentru a sublinia consumul de lapte și ouă.

Veganii nu consumă carne, produse lactate, ouă sau orice alt produs de origine animală!

Așadar, diferența principală dintre vegan și vegetarian constă în faptul că vegetarienii exclud carnea, dar pot consuma produse lactate și ouă, în timp ce veganii exclud complet orice produs de origine animală – nu doar din alimentație, ci și din stilul de viață.

Ce înseamnă raw vegan

A fi raw vegan (se citește RO VEGAN) înseamnă mai mult decât a fi vegan: nu numai că excluzi produse alimentare de origine animală, dar consumi vegetalele doar în formă crudă, fără preparare termică. Așadar, o astfel de alegere ține în mod direct de beneficiile legate de sănătatea proprie. Dieta raw vegană exclude consumul de alimente procesate termic sau preparate prin gătire, coacere, prăjire sau alte metode de încălzire la temperaturi înalte. Scopul este acela de a folosi la maximum nutrienții din legume, fructe, leguminoase, nuci, alune – enzime naturale, vitamine și minerale. În mod obișnuit, prin gătire, o parte dintre acești nutrienți se pierd.

Să ai un stil de viață raw vegan este mult mai complicat decât a fi vegan. Nu înseamnă că vei consuma doar fructe și legume în stare pură, dar gătirea fără foc presupune rețete atent alese și preparare îndelungată (ore sau chiar zile, de exemplu pentru hidratare / deshidratare). Există pe internet multe rețete de alimente raw vegane, inclusiv dulciuri raw vegane care arată precum cele clasice. Ca raw vegan, trebuie să îți planifici foarte atent toate mesele, pentru a avea suficient de multe proteine, vitamine și minerale.

Veganii trebuie să fie în general atenți la nivelul de vitamina D și vitamina B12, fiind necesare suplimente alimentare. Conform datelor publice, în mod convențional aceste elemente se află în carnea din comerț tot în urma administrării de suplimente alimentare, animalelor de fermă. Așadar, nu este vorba despre un compromis, ci doar despre o schimbare de administrare.

Ce mănâncă veganii?

Este simplu să fii vegan mai ales în mediul urban, în orașele mari, unde există tot mai multe alternative plant based în supermarketuri, hipermarketuri, restaurante și fast-food-uri. Fiecare își alege mâncarea potrivită, în funcție de cât de sănătos dorește să se hrănească. A fi vegan pentru animale nu presupune să mănânci doar mâncare forte sănătoasă.

Poți avea un regim aparent normal, existând acum pizza vegană, fel de fel de burgeri, șnițele, nuggets, crenvurști, brânzeturi vegane, pate vegetal etc. Practic, de la carne la pește și brânză, aproape toate tipurile de mâncare convențională sunt sau pot fi veganizate, fără compromis cu privire la gust. Există alternative vegetale mai sănătoase și mai puțin sănătoase, fiecare poate alege după cum dorește. Ideea este că nu trebuie neapărat să renunți la mâncărurile preferate, ci doar să alegi variantele vegane.

De bază în dieta vegană sunt:

  • fructele
  • legumele
  • leguminoasele (mazăre, fasole, soia, linte, năut etc.)
  • cerealele (orez, grâ, orz, quinoa, hrișca, secară etc.)
  • nuci și semințe (alune, nuci, migdale, caju, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, semințe de chia etc.)

Laptele vegetal înlocuiește cu succes laptele convențional, fiind de obicei preparat din soia, orez, migdale sau ovăz.

De ce să fii vegan?

Există tot mai multe studii și documentare pe streaming (mai ales pe Netflix) despre beneficiile veganismului pentru sănătate. Din păcate, industria alimentară afectează puternic mediul înconjurător, iar viața animalelor de fermă (inclusiv în industria laptelui și a ouălelor) este scurtă și plină de suferință. Este bine să te informezi și, pe cât posibil, să începi să introduci alimente plant based în dieta ta. Cu timpul, vei înțelege mai bine ce înseamnă veganism. Velicios.ro subliniază că mâncarea vegană poate fi delicioasă, fără compromis și fără cruzime!

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro