Studiu: dieta vegană cu conținut scăzut de grăsimi poate fi benefică pentru diabetul de tip 1

Deși cercetările care urmăresc beneficiile dietei vegane nu găsesc foarte des finanțare din partea corporațiilor și guvernelor, în contextul legăturilor puternice cu industriile legate de creșterea animalelor și de medicamente, studiile care sunt realizate demonstrează adesea avantaje ale consumului de proteine vegetale, în dauna celor de origine animală. Un astfel de rezultat pozitiv a fost indicat cu privire la persoanele cu diabet de tip 1. În cazul acestora, se știe că gestionarea diabetului de tip 1 poate fi foarte solicitantă, din cauza injecțiilor zilnice de insulină necesare și a restricțiilor alimentare severe.

Cercetători din Statele Unite ale Americii au descoperit că o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fructe, legume, cereale și fasole ar putea avea efecte benefice pentru persoanele cu această boală cronică – diabet de tip 1, notează publicația Malay Mail, citată de Velicios.ro.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, pacienților cu diabet de tip 1 nu li se prescriu medicamente antidiabetice orale, având în vedere lipsa lor de eficacitate. Injecțiile subcutanate sunt prescrise pentru a trata acest tip de diabet, care diferă de tipul 2 prin faptul că pancreasul încetează să mai producă insulină, rezultând un exces de zahăr. Această boală cronică extrem de restrictivă nu este tratată doar prin administrarea de insulină, ci și prin respectarea unei alimentații echilibrate. Și acest parametru poate merita o atenție deosebită, deoarece cercetătorii americani raportează că o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi poate reduce necesarul de insulină și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1, se menționează în aceeași sursă.

Rezultatele studiului cu privire la dieta vegană pentru persoane cu diabet de tip 1

Publicat de Asociația Americană pentru Diabet, cercetarea Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, cu sediul în Washington, DC, a analizat efectele unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi față de o dietă controlată în porții, așa cum este urmată de obicei de pacienții cu diabet de tip 1.

O perioadă de 12 săptămâni a fost utilizată pentru a studia comparația între 58 de adulți. Fiecare participant a fost repartizat aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri: unul care urma o dietă controlată în porții și celălalt o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi. În acest din urmă caz, dieta a fost bogată în fructe, legume, cereale și fasole.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au urmat dieta pe bază de plante au redus semnificativ cantitatea de insulină pe care au nevoie să o ia și au crescut sensibilitatea corpului lor la insulină, în comparație cu grupul controlat. Acest lucru a fost asociat cu modificări ale greutății corporale. De fapt, cercetătorii raportează că persoanele din grupul vegan au slăbit cinci kilograme, în medie, în timp ce modificările greutății corporale nu au fost semnificative în grupul controlat de porții. Schimbările sensibilității la insulină au fost asociate și cu un aport crescut de carbohidrați și fibre.

A fi vegan – dietă alimentară și stil de viață

De subliniat este faptul că dieta vegană poate fi foarte diferită de la o persoană la alta. Veganismul este mai mult decât o dietă alimentară, multe persoane alegând acest stil de viață în special pentru a proteja animalele și mediul înconjurător. Astfel, există produse vegane mai mult sau mai puțin sănătoare, inclusiv junk food. Fiecare poate decide ce variante alege pentru consum, însă alegerea de produse plant based în sine înseamnă respect față de natură și eliminarea cruzimii față de animale.