Mici vegani – alternative plant based la mici, în centrul atenției în contextul 1 Mai

Românii adoră să mănânce mici și asociază acest preparat culinar în mod tradițional cu ieșirile la grătar. Micii (cu muștar, pâine și cartofi prăjiți) sunt consumați și acasă, preparați în tigaie, pe grătar electric sau chiar la cuptor. De 1 Mai, micii sunt în centrul atenției în mod obișnuit, iar de 1 Mai 2024 iată că micii vegani au avut parte de lumina reflectoarelor.

S-a vorbit despre micii vegani în mass-media poate mai mult decât oricând, confirmându-se trendul evident: sunt tot mai des consumați, în dauna micilor din carne. Desigur, nișa este încă una îngustă, dar creșterile de la an la an sunt masive, pe măsură ce tot mai multe persoane descoperă existența micilor vegani (și pe măsură ce tot mai multe persoane doresc să consume produse vegane / plant based, din diverse motive).

Ce firme produc mici vegani în România

Partea și mai bună este că există mai multe variante de mici vegani în comerț. Poate cei mai ușor de găsit sunt micii vegetali de la Verdino, disponibili în mai multe rețele de mari magazine. În Kaufland de exemplu, acest produs este de găsit în formă congelată. Micii vegani Vedino au în prezent pe etichetă denumirea Plant-Based Cevapcici. 4 mici – 200 de grame.

Căutând online, veți descoperi mai multe referințe la variante de mici vegani Verdino, congelați sau refrigerați, cu ingrediente și valori nutriționale ușor diferite.

O altă marcă românescă populară pe segmentul vegan este Aivia. Aceasta produce mici vegetali cu denumirea Vegan Sticks. De asemenea, ambalajul conține 4 mici cu un total de 200 de grame.

Ingrediente*: apă, proteină din mazăre, proteină din bob, fibre din mazăre, făină din mazăre, ulei vegetal de floarea soarelui, legume deshidratate (ceapă, ceapă prăjită, usturoi), sare, piper, usturoi, aromă naturală, condimente, extracte de condimente.

Valori nutriționale pe 100 g*: 322 Kcal energie, 21,5 grame grăsimi, 14,1 grame glucide, 16,8 grame proteine, 2,2 grame fibre, 2,38 grame sare.

De la Fito-Fitt se pot cumpăra micii vegetali cu denumirea Misi vegetani – mici vegani – ambalaj 160 de grame, 5 bucati.

Ingrediene*: soia texturată, fulgi de ovăz, izolat proteic de soia, ulei vegetal, condimente, sare.

Valori nutriționale pe 100 g*: 179 Kcal energie, proteine 6,4 grame, lipide 3,4 grame, glucide 20,4 grame, zaharuri 0,4 grame, fibre 2,8 grame, sare 1,2 grame.

O altă variantă pe care o au veganii: mici vegetali de la Iezeress, prezentați ca Mici vegani sau Mici vegani din ciuperci. Pachetul are 200 de grame.

Ingrediente*: proteină de soia, proteină de mazăre, ciuperci, apă , ulei de floarea soarelui, usturoi, amidon, regulator de aciditate:oțet tamponat, condimente (ceapă, cimbru, piper, coriandru, chimion, chilly), sare, arome, amidon de grâu, gluten, bicarbonat de sodiu, fibre vegetale (mazăre, psyllium), metil celuloză.

Valori nutriționale pe 100 g*: 181 Kcal energie, 11 grame proteine, 1,3 grame fibre, 2 grame grăsimi, 5,4 grame glucide, 1,45 grame sare.

Cât costă micii vegani în România – preț mici vegetali

Prețurile produselor variază desigur nu doar în funcție de brand, ci și în funcție de magazin. Micii vegetali (vegani) pot fi comandați online din diverse supermarketuri, magazine specializate sau chiar de la producători în unele cazuri. De obicei, prețul variază în intervalul 10 – 20 lei / pachet de mici vegani. În mod vizibil, micii vegani sunt mult mai scumpi decât cei din carne… vorbim de 50 – 100 lei / kg de mici vegani. În unele campanii promoționale, produsele pot fi cumpărate la prețuri mai mici – urmăriți paginile de social media Velicios.ro să fiți la curent când apar super ocazii cu reduceri în comerțul din România – like / abonare / urmărire la paginile de Facebook, Instagram, Tik Tok și YouTube.

  • * Datele au fost selectate de pe website-urile producătorilor, etichete produse, mențiuni magazine online care comercializează produsele. Atenție, aceste date se pot schimba, căci producătorii pot modifica oricând rețeta. Verificați exact în momentul cumpărării.

Recomandarea Velicios.ro: toate variantele mai sus prezentate imită destul de bine gustul tradițional de mici. Vă recomandăm să consumați cu moderație, așa cum este cazul în general când alegeți produse procesate. Pofta de mici poate fi satisfăcută foarte bine cu astfel de mici plant based, fără cruzime, fără ca animalele să aibă parte de suferință și moarte doar pentru satisfacția culinară a oamenilor. Putem spune că, alegând mici vegani, alegi să faci bine și te bucuri de plăcerea gustului de mici, fără compromis!

Mici vegani la restaurant?

Din păcate, micii vegani nu sunt disponibili încă în mod curent în restaurante, dar pot fi preparați simplu acasă sau la grătar în aer liber, fiind ușor de găsit în marile magazine și în magazinele specializate. Ba chiar pot fi comandați online, inclusiv din aplicații precum Tazz, Glovo, Bringo sau Bolt Food.

Surse fotografii: website-urile producătorilor menționați.

Răzvan Iancu – coordonator în comunitatea Velicios.ro